Beginnerstermijn voor 17- en 18-jarigen gelijkgetrokken
De termijn voor het beginnersrijbewijs B van zeventien- en achttienjarigen wordt gelijkgetrokken. Voor jongeren die in het kader van 2toDrive op hun zeventiende het rijbewijs B halen, geldt eveneens een beginnerstermijn van vijf jaar. Nu worden zij nog zeven jaar als beginner gezien. De Raad van State heeft een positief advies uitgebracht over het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu Infrastructuur en Waterstaat).
Het voorstel betreft een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden. De gelijkstelling moet het aantrekkelijk maken om deel te nemen aan het begeleid rijden. Nu wacht nog 12 procent van de zeventienjarigen die geslaagd zijn voor hun examen tot hun achttiende met de aanvraag van het rijbewijs, om te voorkomen dat ze vastzitten aan een beginnerstermijn van zeven jaar. Het gevolg is dat zij een jaar lang geen ervaring opdoen. Zo kunnen hun vaardigheden wegzakken.
Door de beginnerstermijn te stellen op vijf jaar wil het ministerie stimuleren dat zij ook daadwerkelijk voor hun achttiende verjaardag het rijbewijs aanvragen en dus ook meer kilometers maken met een ervaren begeleider naast zich.
Jongeren in bezit van AM of T
Wie voor zijn achttiende verjaardag het rijbewijs voor de categorie AM of T behaalt, blijft zeven jaar beginner. Als deze jongere vervolgens voor zijn achttiende verjaardag ook het rijbewijs B behaalt, wordt zijn beginnerstermijn vijf jaar, met ingang van de datum waarop aan hem dat rijbewijs B is afgegeven.
Hiermee wordt de jongere aangemoedigd om niet alleen het praktijkexamen af te leggen voor de achttiende verjaardag, maar ook daadwerkelijk vóór zijn achttiende dat rijbewijs aan te vragen en ervaring op te doen met een begeleider. De aanpassing van de beginnerstermijn is dan volgens het ministerie gerechtvaardigd, omdat de jonge bestuurder in deze gevallen alleen mag rijden met een begeleider.
‘Onlogisch’
Wordt het rijbewijs B echter pas na de achttiende verjaardag afgegeven, dan blijft deze jongere (dus de jongere die op 16- of 17 jarige leeftijd het rijbewijs voor de categorie AM of T heeft gehaald) gedurende zeven jaar beginner.
Dit betekent dat een jongere die net voor zijn achttiende verjaardag een rijbewijs AM, T of A1 haalt en direct na zijn achttiende verjaardag een rijbewijs B een beginnerstermijn opgelegd krijgt die aanzienlijk langer is dat een jongere die net na zijn achttiende verjaardag het eerste rijbewijs haalt, ongeacht de categorie. De Raad van State noemt dit verschil in behandeling ‘onlogisch’ en adviseert de regeling op dit punt aan te passen.
Het ministerie neemt dit advies niet over. Door ook voor deze groep de beginnerstermijn te verlagen naar vijf jaar, bestaat namelijk de kans dat iemand die op zijn zestiende het AM-rijbewijs heeft behaald en op zijn achttiende het rijbewijs B, al vanaf zijn eenentwintigste niet meer onder de beginnersregeling valt. “Dit acht de regering onwenselijk”.
Schematisch komt het op het volgende neer (bron: Staatscourant):
Procedure
De aanpassing geldt met ingang van de datum van inwerkingtreding ook voor beginnende bestuurders die op dat tijdstip al beginnende bestuurder waren. De nieuwe wetgeving geldt na invoering dus ook voor personen die eerst nog onder de ‘oude’ wetgeving vielen.
Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Tweede Kamer. Naar verwachting zal de wet begin 2018 in werking treden. Omdat het experiment 2toDrive in november al afliep, is er een overgangsregeling opgesteld voor deelnemers van het begeleid rijden.