Hoek Bouma helpt ook mensen met een beperking, angsten of ‘schakelproblemen’ aan hun rijbewijs
Vandaag verschijnt in het weekblad Purmerends Nieuwsblad en op deze website de tweede column van Peter Bouma, drijvende kracht achter Hoek Bouma. Hiermee willen wij voor een breder publiek onze visie en opinie uitdragen. Hopelijk bent u net als ons enthousiast, u kunt uw feedback geven op onze social mediakanalen.
Rijden in een auto met of zonder automaat betekent voor sommigen het verschil tussen wel of niet slagen voor het rijexamen. Goed kunnen schakelen wordt namelijk door veel cursisten als één van de lastigste handelingen tijdens hun opleiding tot rijbewijs B ervaren. Daarnaast is niet hoeven schakelen handig in de file en bespaart het brandstof. Omdat rijden in een auto met automaat makkelijker is, kan het ook helpen tegen faal- of rijangst.
Toch zijn deze argumenten niet de belangrijkste motivatie dat wij een aparte cursus Autorijbewijs B met automaat aanbieden. Auto’s met een automaat kunnen namelijk ook een uitkomst zijn voor hen die bijvoorbeeld door een motorisch gebrek moeilijk kunnen schakelen. Als betrokken bedrijf met een hoogwaardige persoonlijke service gaan we ver om ook deze klanten hun rijbewijs te laten halen. Wij herbergen de expertise dat de automaat van de auto’s in onze rijschool kan worden omgebouwd, waardoor mensen met een beperking aan hun rechterbeen of zelfs met een ontbrekend rechterbeen toch kunnen leren autorijden (met hun goede linkerbeen).
Faal- of rijangstbegeleiding
Waar het vooral omgaat is dat iedereen die een belemmering voelt voor of tijdens het rijden bij ons terecht kan. Ook dus als je geen zichtbare beperking hebt, maar je wel beperkt voelt om een of andere reden. Let wel: een lichte vorm van angst tijdens het rijden hoeft niet erg te zijn, want dit zorgt ervoor dat je extra oplet. Rijangst gaat echter veel verder dan dat. Rijangst is de angst om een voertuig te besturen of zelfs mee te rijden als passagier. Iemand met rijangst kan het gevoel hebben volledig in paniek te raken en/of te blokkeren in het verkeer. Faalangst uit zich vooral tijdens de theorie- en praktijkexamens. De cursist, die tijdens de trainingen een goed niveau liet zien, blokkeert op het moment suprême.
Onze instructeurs hebben veel ervaring met zowel rij- als faalangst. Om rijangst te bestrijden is een speciale begeleidingsmethode ontwikkeld die goede resultaten geeft. Die methode passen we niet alleen toe op cursisten: iemand die zijn rijbewijs heeft gehaald maar later door bepaalde omstandigheden (weer) last krijgt van rijangst kan uiteraard ook gewoon bij ons aankloppen.
Bij het begeleiden van faalangst worden wij ondersteund door het CBR. Dat heeft examinatoren in dienst die speciaal getraind zijn in het begeleiden van mensen met faalangst. Niet alleen worden mensen op hun gemak gesteld, maar zij kunnen tijdens het examen ook om een time-out vragen.
Opfriscursus rijbewijsbezitters
Wij helpen ook mensen weer op (de) weg die al een tijdje niet meer in een voertuig hebben gereden. Van auto tot motor en van vrachtwagen tot bus: de opfriscursus is er voor elke doelgroep. Daartoe hebben wij een speciaal opgeleide instructeur vrijgemaakt. Doel is niet alleen mensen weer ‘rijroutine’ te geven, maar ze ook weer bekend te maken met de drukte op de weg en verkeersregels en –borden. Ook kan deze cursus geschikt zijn om mensen van hun rijangst af te helpen. De opfriscursus wordt zowel aangeboden voor in een geschakelde auto als in een automaat.
Peter Bouma namens Hoek Bouma
Meer weten en woont u in West-Friesland? Bel 0229-541837 of kom langs aan De Wieder 29 in De Goorn. Woont u in Purmerend of elders in Zaanstreek-Waterland? Bel 0299-200007 of kom langs aan Flevostraat 56 in Purmerend!