De opleiding Heftruck / Reachtruck
Volgens de ARBO wetgeving is het de verantwoordelijkheid van de werkgever dat werknemers die werken met interne transportmiddelen onderricht hebben ontvangen. Bij deze opleiding wordt ’s morgens de theorie behandeld en afgesloten met een schriftelijke toets. ’s Middags wordt de praktijk geoefend en afgesloten met de praktijktoets (heftruck of reachtruck).
Door het volgen van een tweede praktijktraining kan de aantekening reachtruck (of heftruck) worden behaald.
Na het succesvol afronden van de schriftelijke toets én de praktijktoets voldoen de kandidaten de komende 5 jaar aan de ARBO eisen én aan de eisen van meerdere verzekeringsmaatschappijen. Geslaagde kandidaten ontvangen het handige pasje dat zij altijd bij zich kunnen dragen.
Voor wie bestemd?
De opleiding is zo ontwikkeld dat deze geschikt is voor elke branche/organisatie waar gewerkt wordt met mechanische transportmiddelen. Deze al meer dan 15 jaar beproefde opleiding van Logistiek Opleidingscentrum Avenhorn strekt zich verder uit dan de conventionele transportmiddelenopleidingen voor het beroepsgoederenvervoer.
Inhoud
De opleiding bestaat uit een tweetal modules:
- De theoretische module
-wordt afgesloten met een toets, waarbij de kandidaat een voldoende moet halen. Eventueel kan de toets mondeling worden afgenomen.
-wordt verzorgd in ons opleidingscentrum in De Goorn of bij voldoende deelname in een geschikte ruimte bij de werkgever van de kandidaat. - De praktische module
-kan eventueel tegelijk met de theoretische module worden verzorgd in het bedrijf waar de kandidaat werkzaam is én met het werktuig dat voor de werkzaamheden bestemd is.
-als de praktijkopleiding niet mogelijk is in het eigen bedrijf, wordt de opleiding verzorgd in onze eigen praktijkruimte in De Goorn van maar liefst 750 m². In deze ruimte staan meerdere stellages met een royaal assortiment aan pallets tot onze beschikking. Vanzelfsprekend hebben we een flink arsenaal aan interne transportmiddelen en kan ook het beladen van een vrachtauto (met een oprij brug) worden geoefend.
Toelatingseisen
Om de opleiding goed te kunnen volgen is een redelijke beheersing van de Nederlandse taal gewenst. Gelet op de opbouwstructuur van de lesstof is een specifieke vooropleiding niet vereist, wel een minimum leeftijd van 16 jaar.
Theorie
De theoretische lesstof is verdeeld in vijf hoofdstukken, waarin de volgende onderwerpen worden behandeld;
- Hoofdstuk 1: Transport en opslag in bedrijven, een officiële uitgave I-SZW Arbo-Informatie blad 14, de basis van het lesmateriaal.
- Hoofdstuk 2: Goederenbehandeling, soorten, materialen, afmetingen, stapelmethoden, vastzetten en stellingen.
- Hoofdstuk 3: Voertuigbehandeling, soorten, afmetingen, controleerinspecties, laden, lossen en rijden, capaciteiten, hulpstukken, gevaar en behandelingsetiketten.
- Hoofdstuk 4: Voertuigtechniek, soorten motoren, olie en koeling, aandrijfsystemen, hefsystemen, wielen, banden, remmen, elektro-oplaadsystemen en de batterij.
- Hoofdstuk 5: Verkeer, definities, verkeersregels en inrichtingseisen.
Praktijk
De praktische module kan worden verzorgd op het bedrijf van de werknemer én met het werktuig dat voor de werkzaamheden bestemd is. Als de praktijkopleiding niet mogelijk is in het eigen bedrijf, wordt de opleiding verzorgd in onze eigen praktijkruimte in De Goorn van maar liefst 750 m². In deze ruimte staan meerdere stellages met een ruim assortiment aan pallets ons ter beschikking. Vanzelfsprekend hebben we een ruim arsenaal aan interne transportmiddelen en kan ook het beladen van een vrachtauto (met een oprij brug) worden geoefend.
Ervaringen
De lesmethode die wordt gebruikt tijdens deze opleiding geeft de cursist de mogelijkheid om zijn ervaring te koppelen aan de praktijk. De cursisten krijgen tijdens de opleiding regelmatig de mogelijkheid om kennis uit te wisselen waardoor praktische tips vaak leiden tot zelfwerkzaamheid bij de cursisten. Dit wordt door de docent gestimuleerd door de lesstof over te brengen naar de situatie van de individuele cursist.
Motivatie
Door mensen goed op te leiden krijgen ze ook een deel waardering voor hun vak mee. In de praktijk blijkt dan ook vaak dat de mensen, doordat ze die waardering krijgen, zich ook beter gaan inzetten voor het bedrijf. In onze opleiding wordt ook doorlopend aandacht besteed aan verantwoordelijkheidsgevoel en mentaliteit in het omgaan met deze dure bedrijfsmiddelen.
Het aspect techniek, vooral toegespitst op het werken met de dure tractiebatterijen, wordt eveneens in ruime mate belicht.
Cursusplaats, examen en ”In Company”
De theoretische cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen aansluitend op de cursus. De vragen worden gesteld op basis van multiple-choice, onder toezicht van een examencommissie.
De theoretische cursus en het examen worden verzorgd in ons opleidingsinstituut aan de Wieder 29 in De Goorn. Eventueel kan de cursus en het examen ook op locatie worden gegeven.
Duur van de cursus
De totale cursus neemt 1 werkdag in beslag. Als de volledige opleiding in ons opleidingscentrum wordt verzorgd, is de opleiding inclusief lunch in onze eigen kantine.
Service
Onze docenten proberen de kandidaten zo veel mogelijk persoonlijk te ondersteunen bij het lesprogramma. Blijkt echter dat de kandidaat meer tijd nodig heeft, dan bieden wij kosteloos de mogelijkheid om extra theorielessen te volgen tijdens een volgende cursus.